A népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep a szombathelyi Berzsenyi téren berendezkedő Folkudvarban, az esti időszakban pedig bárki csatlakozhat majd a táncházi forgataghoz. A színpadi programok mellett a régió helyi termelőinek, kézműveseinek portékáiból vásár is nyílik. A helyszínen lévő programoknak az idei évben élő adásban részese lehetsz itt a folklor.hu oldalán.

Rendező:

Támogatók:

Program:

Augusztus 28. szombat

14.00 – 14.30 Ungaresca Senior

15.00 – 16.00 Bagi Muharay Népi Együttes

A Bagi Muharay Népi Együttes több évtizede meghatározó szereplője a magyarországi néptánc- és népi hagyományőrző mozgalomnak, mely évek alatt rengetegen dolgoztak az együttes csoportjai mellett. Jelenleg az együttes 4 csoportjában 160 táncos dolgozik a népi kultúra, a hagyományok és táncok megőrzésén és továbbadásán. Műsorszámaik között Bag falu régmúlt szokásait, táncait, hagyományait mutatják be, vagy éppen táncolják el színpadi produkció keretében.

16.00 – 17.00 Ungaresca Táncegyüttes

A szombathelyi Ungaresca Táncegyüttest 1955-ben alakult Kőszegen. A csoport 1963-ban szombathelyi központtal a megye vezető együttese lett. Munkásságában három célt tűzött maga elé, melyek együttesen jellemzik művészeti arculatát: - a magyar nyelvterület tánckultúrájának színpadra állítása és bemutatása - a ma embere érzésvilágának megjelenítése a magyar néptánc kincs felhasználásával, táncszínházi produkciók keretében - a történeti tánchagyomány ápolása, melyet névválasztással is jelezni kíván.

18.00 – 19.00 Tükrös Zenekar koncertje

A Tükrös zenekar azzal a céllal alakult 1986-ban Budapesten, hogy minél hitelesebben tolmácsolja a magyar nyelvterületek népzenéjét. Személyes találkozások, erdélyi utak, az ekkor még elő népi kultúra megismerése egy életre elkötelezte a városi, komolyzenei háttérből érkező fiúkat a népi hagyomány mellett. Pédaképeik a régi falusi bandák, ahol összeszokott kamarazenélés és a muzsikusok táncot szolgáló szerepe jellemző.

Augusztus 29. vasárnap

10.30 – 11.30 Kukoricza Jancsi, a Vitéz!

A műsorban Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeményét dolgozza fel a Kuttyomfitty Társulat humorral és tánccal bőven fűszerezve. A varázslatos történeten keresztül a nagyérdemű, olyan érdekeségeket láthat mint török hastáncot, barokk menüettet. Az előadás alatt több néző is be van vonva a történetbe.

13.30 – 14.30 Dr. Pesovár Ernő AMI csoportja

Az iskola 1999-ben alakult az Ungaresca Táncegyüttes utánpótlás csoportjaiból. Az évek során a néptánctanszak mellett kézműves tanszakkal is bővült az iskola. Feladatának tekinti a gyermekek megismertetését a népi hagyományainkkal, ezen belül is kiemelt figyelmet fordít a helyi – vasi hagyományok megőrzésére és továbbadására.

15.00 – 16.00 Boglya Együttes koncertje

Az együttes 1984-ben alakult Szombathelyen, tanárképző főiskolásokból. Alakulása óta folyamatosan működik Szombathelyen. Vezetője: Földesi Jánosné. Állandó kísérői zenekara az Ungaresca és a Gencsapáti Hagyományőrző táncegyütteseknek. Célja a magyar népzene hagyományhű elsajátítása és eljuttatása a közönséghez.

16.00 – 16.45 A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és a Partium AMI műsora

17.30 órakor Koprive Tamburazenekar koncertje

A Vas megyei zenekar tagjai gyerekkoruk óta szoros kapcsolatot ápolnak a népzenével, az anyatejjel szívták magukba őseik örökségét. Időközben többféle zenei hatás érte őket, így koncertjeiken szívesen ötvözik az újonnan befogadott stílusokat a népi dallamokkal. Repertoárjukon a saját szerzemények és a szentpéterfai dalok mellett a nyugat-magyarországi és az ország más tájegységein élő horvátság zenéje, továbbá Horvátország gazdag dallamvilága egyaránt megtalálható.

6. „Vincze Ferenc szólótánc-verseny”