Vasi Néptáncpanoráma
Néptánc-népzenei fesztivál 2021. október 2.
Helyszín: Szombathely, Berzsenyi tér

Vasi Néptáncpanoráma tárul az érdeklődők elé október első szombatján, a Berzsenyi téren. A rendezvény célja a szülőföld hagyományos értékeinek, Vas megye néptánc-népzenei és kézműves hagyományainak népszerűsítése. Színpadi bemutatók, gyermekprogramok, magyar és nemzetiségi táncházak, kézműves kirakodóvásár és fotókiállítás várja az érdeklődőket.

Délelőtti gyermekműsorral és aprók táncával indul a program a Néptáncpanorámán – a Kuttyomfitty Társulat előadását követően a nyugati határszéltől Moldváig ívelő gyermektáncház varázsol üde hangulatot a Berzsenyi térre. A kora délutáni órákban aztán megkezdődik a vasi néptáncegyüttesek, népdalkörök és népzenei együttesek műsora: húsz néptáncos és tucatnyi énekes-hangszeres közösség, mintegy 600 közreműködő tárja elénk folklórörökségünk egy-egy szeletét, melyek az este 7 órai zárásra valóban sokszínű körképet mintáznak. A teret mindeközben megtöltik a korábbi esztendők néptánc-fesztiváljainak legemlékezetesebb pillanatai is, a Büki László fotóiból összeállított tárlat révén. Az érdeklődők a szemlélődés mellett bele is kóstolhatnak a régió kultúrájába, hiszen a színpadi bemutatók között magyar, horvát, német és cigány táncházak pezsdítik fel a tér hangulatát. Akik pedig a mozgás helyett inkább a kézügyességüket tennék próbára, a kézműves mesterek között kereshetnek kedvükre való tevékenységet és portékákat.

A rendezvényt Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Dr. Nemény András polgármester köszönti.

A Vasi Néptáncpanoráma programja az MMIK aulájában rendezendő táncházzal zárul.

Program:

10:30 A Kuttyomfitty Társulat gyermekműsora
11:30 Gyermektáncház
13:30-19:00 Színpadi bemutatók és táncházak
20:00 Táncház az MMIK aulájában

Közreműködő néptáncegyüttesek:

Népdalkörök és népzenei együttesek:

Megvalósul a Csoóri Sándor Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Érezd Szombathelyt! programsorozat keretében.

Rendező: Ungaresca Táncegyüttes

Szakmai partnerek: Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes